Munyir vaques sense llet

Un temps enrere (i no cal pas anar gaire enllà) alguns alcaldes de pobles petits es van dedicar amb autèntica devoció a esprémer al màxim les mamelles de les vaques que tenien més a mà. Llavors totes eren esplèndides. Vaques grasses. Així, com qui no vol la cosa, als municipis d'aquests alcaldes hi van anar apareixent teatres, poliesportius, camps de gespa artificial i un llarg etcètera d'equipaments imprescindibles per als seus pocs centenars d'habitants. Instal.lacions idèntiques, moltes vegades, a les del poble del costat. Algú hauria pogut pensar que un municipi, posem pel cas, amb poc més de 3.000 residents, potser no necessitaria un teatre de 4,5 milions d'euros amb grades que es pleguessin en pocs minuts. Algú ho hauria pogut pensar, si no fos perquè la majoria estava ocupada munyint les seves pròpies vaques per comprar-se un tot terreny, marxar de viatge o canviar el piset de tres habitacions per una casa amb jardí. Ja se sap que a ningú li agrada ser menys que el veí, i això tant val per a l'individu com per al col.lectiu. 
I ara, que als pobres animals se'ls marquen totes les costelles, no sabem d'on treure els diners per acabar o mantenir tanta monumentalitat, ni a dins ni a fora de casa. Ha arribat l'hora de lamentar-nos i passar fred perquè no podem ni pagar la calefacció. Ja no volem aparentar ser més que el veí, perquè prou feina tenim per ser nosaltres mateixos. 


Publicat a EL 9 NOU, el 28 d'octubre de 2011



Sense connexió

Aquesta setmana les Blackberry han fet figa i a mitja humanitat se li ha encongit una miqueta el cor. Smartphones, tablets, iPads... ens posen el món a les mans i ens dibuixen finestres fins fa uns anys inimaginables que obrim i tanquem tan sols amb un dit. Cada vegada necessitem menys temps per tenir-ho tot a l'abast. Ens sembla que vivim permanentment connectats al món i ja no imaginem una altra manera de ser-hi. Per això amb imprevistos com el d'aquests dies és quan es fa més evident el nostre grau de dependència cap a les noves tecnologies. Quan falla la connexió només ens resta un silenci feixuc que, malauradament, no sabem fer desaparèixer amb un clic.
Cada dia una mica més enganxats a la realitat que ens envolta (virtual o no) i cada dia una mica més desconnectats de nosaltres mateixos. Dilluns, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, ens explicaven que una de cada quatre persones que van als centres d'atenció primària de la comarca presenta algun trastorn d'aquest tipus, i tot fa pensar que, amb el temps i la crisi, encara aniran a més. Ens autoimposem un ritme de vida que no es correspon a les nostres capacitats vitals i el resultat, pèssim, ens hauria de fer reflexionar a tots plegats. Ens preocupa que ens peti el sistema operatiu del mòbil quan el que de debò perilla és el nostre. I per aquest encara no existeix cap tipus de recanvi. 

Publicat a EL 9 NOU, el 14 d'octubre de 2011